Managementul stresului este un domeniu important pentru ca stresul este prezent in viata noastra zilnica. El este acumulat in timp si poate aduce probleme de relationare, probleme legate de sanatate.
Stresul ne face sa nu avem productivitate in munca si sa nu avem putere de concentrare. Deciziile luate in urma stresului, sunt neclare, dificile, necorespunzatoare cu cele mai inalte standarde pe care le putem avea.
Asadar, sunt importante constientizarile legate de acest subiect si metodele de a-l inlatura. Iata cateva informatii care te pot ajuta sa iei deciziile corecte:
Cum apare stresul?
Stresul este un fenomen psihosocial complex care are legatura cu punerea unei persoane in situatii care i se par greu de trecut, de depasit sau de indeplinit. Aceste situatii provoaca niste reactii chimice si psihice. Apar „hormonii stresului”, iar persoana se poate simti coplesita.
Exista mai multe reactii instictive care se pot declansa atunci cand un om se simte amenintat, agresat sau supus oricarui tip de stres. Aceste reactii sunt cele de fuga, de confruntare si de inlemnire sau intepenire.
Omul simte stresul la nivel intern. Daca nu alege sa utilizeze sau nu poate sa apeleze la una dintre reactiile de tip lupta sau cele de tip fuga, atunci ramane sub actiunea factorilor stresanti. Acest lucru poate sa ii dauneze din multiple puncte de vedere.
La un nivel strict psihologic, stresul este perceput de catre om ca fiind in relatie directa cu solicitarile din partea mediului. Asadar, daca el simte ca nu poate sa faca fata unor probleme aparute, se va stresa.
Cum sunt percepute situatiile care determina stresul?
Aceste „situatii problematice” sunt percepute diferit. Ele sunt simtite in raport cu bagajul de cunostinte, cu structura psihica si cu experienta de viata. Amenintarile la integritatea sa si la gradul de confort sunt subiective si sunt complet evaluate in functie de fiecare persoana in parte.
Un exemplu poate sa fie cel legat de locul de munca: o persoana poate percepe ca fiind total stresant un anumit proiect si o alta persoana poate sa nu simta acel stres. Cele doua au reactii care pornesc din aspecte interne.
Pentru cea care simte stresul situatia personala poate sa fie diferita: are multe probleme acasa, are o boala grava sau pur si simplu are un grad de satisfactie redus pentru intreaga sa viata.
Persoana care nu simte stresul are probabil o atitudine pozitiva, adora ceea ce lucreaza sau poate chiar are o relatie foarte buna cu superiorul care ii inmaneaza proiectul.
Care sunt situatiile care pot provoca stresul in viata ta?
Stresul poate sa fie provocat de diverse situatii. Cele mai frecvente pot sa fie legate de:
- Sanatate: o boala grava sau o boala care se prelungeste pe o perioada indelungata. Boala poate sa fie fizica sau psihica, a ta sau a unei persoane dragi. Sunt studii care atesta faptul ca o boala psihica a unei rude poate sa iti declanseze un nivel foarte ridicat de stres.
- Viata relationala: certurile sau disputele cu parintii, prietenii sau colegii de munca pot provoca stres;
- Timpul liber inexistent;
- Job-ul tau: modul in care relationezi la serviciu, relatia cu seful. De asemenea atributiile care nu sunt in fisa postului, o supraincarcare in timpul serviciului
- Sotul/sotia sau partenerul/a: problemele de comunicare sau cele practice, inselatul, dezbinarile, despartirile, moartea unui partener;
- Imaginea ta despre tine: nu te iubesti, nu iti place ceea ce alegi si cum traiesti, nu accepti corpul pe care il ai sau unde ai ajuns in viata;
- Evenimente externe dificile: razboaie, cutremure cu victime sau alte intamplari care sunt traumatizante.
Managementul stresului: Ce poti face?
Principalele aspecte ce tin de managementul stresului sunt cele legate de cunoasterea limitelor personale si de acordarea iubirii de sine in orice forma. Asadar, atunci cand iti cunosti nevoile, dorintele si limitele, poti incepe sa le comunici intr-un mod armonios si celorlalti.
Stresul poate sa fie indepartat si daca iti acorzi timp si iti indeplinesti nevoile cele mai importante in mod constant. De exemplu, daca dormi si mananci sanatos sau faci miscare in fiecare zi, vei putea avea un corp mai sanatos si mai echipat pentru a face fata provocarilor.
Stresul poate sa fie eliminat si crescand, evoluand la nivel personal. O persoana cu incredere in sine si care isi cunoaste abilitatile stie cum sa faca fata situatiilor stresante. Uneori le va elimina spunand „nu” si alteori nu le va mai percepe la fel de intens sau neplacut. Acestea sunt doar cateva dintre posibilele forme de lucru cu sine pentru a avea un bun management al stresului.
Cum ne poti contacta?
Pentru managementul stresului, poti programa sedinte individuale de consiliere. Ele sunt realizate in functie de nevoile pe care le ai, stabilind numarul lor de comun acord, in urma primei sedinte.
Pentru o prima programare, poti suna la 0721.497.982. De asemenea poti da si e-mail la adresa raluca_banutza@yahoo.com. In acest caz, te rugam sa lasi un numar de telefon si te vom contacta in cel mai scurt timp.
Daca vrei sa vezi investitia pe care o faci, poti accesa link-ul urmator: https://www.therapy.yin-yang.ro/tarife/.
Daca vrei sa vezi beneficiile terapiei prin dans, atunci intra pe link-ul de aici: https://www.dance.yin-yang.ro/dans-terapie/.
Traieste in conexiune, creativitate si bucurie in fiecare zi! YinYang Therapy